ARGANA linija

  • Linija ARGANA

    Mums dar mažai žinomas medis dygliuotoji arganija (Argania spinosa) auga tik Maroko pietvakarinėje dalyje, Sacharos pakraštyje tekančios Dra upės slėnyje. Ji padeda išgyventi dviejų milijonų žmonių genčiai – Maroko berberams. Botanikų skaičiavimu, 8 tūkstančių kvadratinių kilometrų plote ten auga apie 2 milijonai dygliuotosios arganijos medžių. Genties nariai šį medį vadina „geležiniu medžiu“ arba „gyvenimo medžiu“, nes iš jo gaunama statybinė medžiaga, kuras, žmonių maistas ir gyvulių pašaras, aliejus ir vaistai. Iš arganijų šakų vietiniai gyventojai daro savo būstų (moliu drėbtų lūšnelių) karkasus. Iš kamieno gamina baldus, šakelėmis kūrena krosnis, lapais maitina ožkas.
    Dygliuotoji arganija išauga iki 10 m aukščio, jos laja susiformuoja iki 14-15 metrų apsukui, o šaknys iki vandens skverbiasi net iki 30-ies metrų. Tūkstančiai dyglių saugo ją nuo žolėdžių gyvūnų. Tad neveltui šis medis vadinamas dygliuotąja arganija. Tik kupranugariai ryžtasi paskabyti jos lapų, nes storas, suragėjęs odos sluoksnis apsaugo jų žabtus nuo sužeidimų. Vietinės ožkos taip pat įsigudrina pasmaguriauti arganijų lapais ir vaisiais.
    Arganijų vaisiai stambesni už alyvuoges, jie panašūs į geltonąsias slyvas, minkštimas – kartokas, viduje trys kieti kauliukai – sėklos. Šiuos vaisius atšiauriomis dykumų sąlygomis medžiai subrandina tik kas antri metai. Arganijos amžius – 150-200 metų, bet randama ir keturių šimtų metų senumo egzempliorių.
    Dygliuotosios arganijos sėklų aliejus (argano aliejus) yra laikomas pačiu brangiausiu augaliniu produktu pasaulyje. Jis yra aukso spalvos su rausvu atspalviu. Pikantiškas aromatas primena riešutų ir aitrių prieskonių kvapą. Aštrus sėklų (branduolių) skonis šiek tiek primena moliūgų sėklas. Nors Europoje argano aliejus buvo mažai žinomas, į Artimųjų Rytų šalis jis buvo įvežamas jau 8-ame mūsų eros amžiuje. Tai buvo ypač brangi prekė, nes aliejaus išgavimas – sunkus ir daug darbo valandų reikalaujantis procesas. Vien dygliuoto medžio vaisių surinkimas daug ką pasako, o ir subrandinami jie ne kasmet!
    Specialistų vertinimu, berberai per metus surenka apie 350 tūkstančių tonų arganijų sėklų, iš jų pagaminama 12 mln. litrų aliejaus (per metus). Tai nėra labai daug: saulėgrąžų aliejaus pasaulyje kasdien pagaminama beveik po 9 milijardus litrų, o alyvų aliejaus – apie 3 milijardus litrų kiekvieną dieną. Argano aliejaus litras Europoje kainuoja ne mažiau kaip 60 eurų.
    Argano aliejus labai svarbią vietą užima vietinių gyventojų buityje. Jis valgomas, juo pasišviečiama (pilamas į žibintus), iš jo gaminama kosmetika ir muilas.
    Dabar argano aliejus populiarus visame pasaulyje. Jį vis dažniau naudoja ekskliuzyvinių restoranų virėjai: skaninamos daržovių ir ankštinių sriubos, įvairios salotos, košės ir ragu, šlakstoma grilyje kepta mėsa, žuvys ir daržovės.
    Berberai žino, kad arganijų sėklų aliejus turi gydomųjų savybių. Jie seniai šiuo aliejumi gydo saulės nudegimus, neurodermitą, dedervines ir kitas odos ligas. Kiekvieno marokiečio vaistinėlėje būna argano aliejaus.
    Žinotina, kad šiuolaikiniai tyrinėjimai šiuos teiginius patvirtina. Argano aliejus labai naudingas, nes 80% jo sudaro nesočiosios riebalų rūgštys, palankiai veikiančios širdį ir kraujagysles. Jame yra didžiulis kiekis antioksidanto vitamino E, vitamino A, o taip pat antibiotikų ir fungicidų veikimą atitinkančių medžiagų. Argano aliejus tokoferolių kiekiu 2,5-3 kartais viršija alyvų aliejų. Jame yra kraujo cirkuliaciją ir virškinimą skatinančių bei organizmo apsaugines funkcijas didinančių medžiagų. Jis padeda gydantis nuo širdies-kraujagyslių ir navikinių susirgimų, Alzheimerio ligos. Šis aliejus stabilizuoja kraujo spaudimą, palankiai veikia kepenų funkcijas, valo šlakus iš organizmo, aktyvina kraujotaką ir gerina potenciją, slopina apetitą, mažina viršsvorio riziką. Juo gydomasi nuo reumato, radikulito ir įvairių odos susirgimų.
    Argano aliejus suriša laisvuosius radikalus ir taip atitolina odos senėjimą. Jis plačiai yra naudojamas gaminant kremus, nes atkuria hidrolipidinį odos sluoksnelį, gerina dermos ląstelių būklę, stiprina plaukų šaknis, užgydo nubrozdinimus ir žaizdas. Aliejus nepakeičiamas gydant odos nudegimus, todėl patariama nuolat jo turėti dirbant ar ilsintis saulėkaitoje. Aliejus jaunina odą, lygina raukšles, todėl Maroko moterų oda ilgai išlieka nepaliesta senatvės.
    VIVASAN kompanija pristato naują odos priežiūros liniją ARGANA su labai vertingu argano aliejumi, į kurią įeina 4 produktai:
    Funkcinis aliejus odai, Kūno kremas, Rankų ir nagų kremas, Lūpų balzamas.
    Argano aliejus (arganijų aliejus), įeinantis į ARGANA produkcijos liniją, yra 100% natūralus produktas, išgautas šalto spaudimo būdu, be dažiklių, aromatinių medžiagų ir konservantų. Šiam aliejui už jo aukštą kokybę yra suteiktas ES biosertifikatas. Jis be tarpininkų pristatomas iš Maroko į Šveicariją.
    Argano aliejaus savybės:
    • saugo odą nuo laisvųjų radikalų (antioksidantas) dėka jame esančio didelio kiekio vitamino E (tokoferolio);
    • padeda išsaugoti odos natūralų hidrolipidinį sluoksnį;
    • jaunina odą, saugo ją nuo ankstyvo senėjimo;
    • ramina ir minkština odą dėka jame esančio didelio kiekio nesočiųjų riebalų rūgščių;
    • drėkina odą, saugo ją nuo išsausėjimo ir dirglumo;
    • lygina odą, naikina raukšles, nesudarydamas sutraukiamojo efekto;
    • gerina dermos ląstelių būklę, skatina jas atsinaujinti;
    • užgydo nubrozdinimus, žaizdas, saulės ir kitos etiologijos nudegimus.